Christelijk Lyceum Zeist

Dit gebouw is voor u … Wanneer Gij de Maatschappij, het leven, zult zijn ingetreden, dan hoop ik, dat de band tussen U en deze school nimmer verbroken zal worden”

In 1922 opende H. Colijn de latere minister-president van Nederland met deze woorden het nieuwe schoolgebouw aan de Lindenlaan. Een bijzondere school alleen al omdat het Christelijk Lyceum te Zeist het eerste christelijke lyceum van Nederland is. In de rijke historie van ruim 110 jaar  hebben er duizenden leerlingen plaatsgenomen in de schoolbanken. Maar ook vandaag wordt er geschiedenis geschreven aan de Lindenlaan, hoe groot of klein dan ook. Het CLZ is een school met een rijke traditie, een prachtig gebouw en hedendaags onderwijs.

Erik Wiersema – Wiersema Architecten:

”Het Christelijk Lyceum Zeist is een Rijksmonument. Wij ontwierpen een masterplan voor de transformatie waarin we een muffe studieruimte transformeerde tot een sfeervol Grand Café in het hart van de school. De monumentale kwaliteiten benadrukten we door het klassieke metselwerk zichtbaar te maken, de oorspronkelijke verlichtingsarmaturen te reconstrueren en door een vloer van Afzelia in visgraatmotief te leggen. We wilden dat de akoestiek het gevoel van een huiskamer zou geven en dat de bosrijke omgeving van Zeist hier ‘gevierd’ kon worden.

Verder wilden we dat leerlingen grenzeloos konden dromen over een verlichte toekomst (’the Sky is the Limit’). Het akoestisch spanplafond van Barissol, met een print van Zeister bossen – helder oplichtend boven de hoofden van leerlingen – schiep de sfeer die we zochten. Het is de meest geliefde plek in de school geworden: een plek waar gepauzeerd en gefeest wordt en waar toespraken gehouden worden. Iedereen die binnenstapt voelt zich hier meteen thuis. Deze ruimte is op de perfecte maat voor mensen gemaakt. Dát is dé core- buisines van Wiersema architecten. Daar zijn wij gewoon goed in. Barissol maakte dat mede mogelijk.”

BOUWPARTNERS

    DAAG ONS UIT

    Wij bedenken graag voor u een
    creatieve en passende oplossing.    ×